Ankara Anlaşması ile İngiltere'ye gidenlerin yapması gereken 9 önemli şey

Ankara Anlaşması'na Türkiyeden başvurduysanız siz de büyük bir ihtimalle bizim gibi yaptıkları işe göre epey yüklü bir para alan danışmanlık şirketlerinden biriyle çalışmışsınızdır. Benim bu şirketlerden biriyle çalışırken umudum İngiltere'ye gittiğimiz zaman yapacaklarımız konusunda da bize yardımcı olacaklarıydı... 

Öyle olmadı. Sadece 1 aylık giriş izni basacaklar ve gidip BRP kartlarınızı alacaksınız dediler, o kadar. Aslında benim aşağıda yapacağım listeyi yapıp basılı olarak size vermeleri hiç de zor değil. Niye yapmıyorlar anlamadım.

Ben burada bizden sonra gelecekler için yardımcı olur umuduyla el yordamıyla bulmak zorunda kaldıklarımızı sıralayayım. Evet, önce pasaporta 1 aylık giriş basıyorlar. Bu tek seferlik bir giriş oluyor. Bununla 30 gün içinde İngiltere'ye giriş yaparak size verilen mektuptaki postaneden BRP kartlarınızı almaya gidiyorsunuz. 

1: BRP kartlarınızı alın

Postaneden BRP kartı almak sn derece stressiz bir iş. Pasaportu gösterip zarfı alıyorsunuz işte o kadar. Sadece açıp doğru mu değil mi kontrol edin. İşlem tamam. Bu kart bundan sonra sizin ülkeye giriş çıkış kartınız. Vize yerine pasaportunuzla beraber bunu göstereceksiniz. Ama öyle kimlik gibi her dakka yanınızda taşımayın diyorlar, kaybolursa çıkması dertmiş.

2: Police registration yapın

Eğer vizenizde (pasaporta basılan 1 aylık giriş zımbırtısı) pol. reg. yazıyorsa ki Türkseniz garanti yazıyor polise başvurup 7 gün içinde kayıt olmanız lazım. Formu online doldurup, belgelerle birlikte ORVO'ya gitmeniz lazım. Hayır cicim, Londra'daysanız lokal polis karaolundan yapamıyorsunuz kaydı. Eğer Londra dışındaysanız oluyor. 

Ayrıntılar şurda: https://www.gov.uk/register-with-the-police

Herkes çok sıra beklersiniz. İğrenç davranıyorlar falan dedi ama biz gittiğimizde önümüzde sadece 1 kişi vardı ve polis memurları kedi yavrusu gibiydi. Şans mı değil mi bilmem...


3: National Insurance'a başvurun

Ha gelir gelmez bunu yapın. Alt tarafı bir telefon açıyorsunuz. NI numarası vergi ve devletten yardım almak için lazım onun için biraz kasıyorlar ama iş için lazım, iş için, iş için deyince adrese formları gönderiyorlar. Tabii bunun için otelde motelde değil güvenilir bir adreste olmanızda fayda var. Eğer kalacak eş, dost arkadaş yoksa belki de evi tutana kadar bekleyin emin olamadım.

Burdan bakın: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

NI için form geliyor. Doldurup yolluyorsun. Ya müakata çağırıyorlar ya da direk numara geliyor.

4: Muhasebeci bulun

Yabancı da olur tabii ama Ankara Anlaşması bilen bir Türk bulmakta fayda var. Bizim ilk gittiğimiz bildiğiniz sahtekardı. 1500 GBP istedi senelik. Olması gereken LTD şirket için senelik 400-650 arası birşey. Muhasebeciye şirket kurdurursan 150-250 GBP arası da ona alıyorlar. Bizim ilk gittiğimiz muhasebeci ev tutmanız lazım önce ve evi registration address olarak göstermeniz lazım dedi ama aslında muhasebeciniz kendi adresini registration address olarak gösterebiliyor. Bu legal, hatta standart uygulama. En güzeli adresini registration address olarak göstermenize izin verecek ama şirketi online kurmanıza ses çıkarmayacak bir muhasebeci bulmak. 

5: Şirketi hemen kurun

Şirket kurma işini dediğim gibi muhasebeci de yapabiliyor. Ama online da yapabilirsiniz. Çok kolay ve ucuz. Bunu yapmak için 3 adrese ve bir kredi kartına ihtiyacınız var. Registration address şirketin resmi adresi. Bunun için muhasebecinin adresini verin. Ev sahipleri genelde evi iş adresi olarak göstermeyi istemiyor. Ev bulmak zaten zor bi de bu eklenmesin. Service Adress şirketi kuran kişinin resmi adresi yine ev olabilir veya bunu online satın alabilirsiniz. Bir de office address var, onu da online satın alabiliyorsunuz. 

Ayrıntılı bilgi şurda: https://www.gov.uk/limited-company-formation/register-your-company

Aşağıda Companies House (bizdeki Ticaret Odası) ile kayıtlı online şirket kuranların listesi var. Seç beğen al... Kurarken service ve office address'i de buralardan alabilirsiniz. 

https://www.gov.uk/government/publications/formation-and-company-secretarial-agents/company-formation-agents-and-secretarial-agents

Eğer 1 yıl sonunda uzatmaya başvurmayı düşünüyorsanız şirketi hemen kurun çünkü sunduğunuz business plana uygun davranıp davranmadığınız çok önemliymiş.

6: Ev tutun

Kredi geçmişiniz olmadığı için ev tutmak epey zor. En iyisi 6 veya 12 aylık peşin teklif etmek. Bir de evler uçarak gidiyor. Emlakçılar da genelde her şeye he deyip son dakkada ya tam da öyle demedim filan diyor. Zoopla, Rightmove vs'deki evler bazen reklam oluyor. Ama siz yine de oturacağınız bölgede ne kadar emlakçı varsa arayıp kayıt yaptırın sonra da zorlayın. Ev bulmak için her yer mubah. Çünkü ev demek proof of address demek o da banka hesabı için şart.

7: Banka hesabı açın, tabi açabilirseniz

Kira kontratını imzalayınca bankalar genelde hesap açıyor. Santander mesela, kişisel hesabı hemen açmayı kabul etti ama şirket hesabı açmak için 6 ay İngiltere'de yaşamış olmanı istiyor. Diğer taraftan HSBC şirket hesabı açarım diyor ama kişisel hesap için Türkiye'den prrof of address istiyorlar. Adrese gelmiş bir banka, kredi kartı vs mektubu olabilir. Şirket hesabı açmak bildiğiniz 90 dakika dünyanın en sıkıcı şeyi... Çişinizi yapıp, yemek yiyip filan gidin...

8: Public Liability Insurance yaptırın

Uzatma başvurusunda istiyorlarmış. Şirket için yaptırın. Simplybusiness.com'dan en ucuzu keser sizi. 

9: Avukat bulun

Uzatma başvurusu yapacaksanız avukatınızı şimdiden bulun. Size bir takım değerli bilgiler verebilir. Üst limit 1000 GBP olsun. Fazlası kazık yiyorsunuz demek. 

Başka birşey gelmiyor aklıma. Sanırım bunları yaparsanız 3 haftada falan çarklar dönmeye başlar. Kolaylıklar efendim.

Comments

  1. Merhaba,
    Size bol şans diliyorum öncelikle.
    Biz de eşimle uğraşıyoruz gelmek için ama ne iş yapacağımız bir türlü kesinleştiremedik. Sonra yapacağımız işle orada geçinebilecek miyiz bilemedik.
    Siz ne iş kurdunuz ve bu aracı firmalar olmadan kendimiz business plan hazırlayabilir miyiz, yardımcı olursanız cok sevinirim.

    ReplyDelete
  2. merhaba, eşim ve çocuklarımla bizde gelmek istiyoruz. ama ingilizce bilmiyoruz. yazılan şeyleri nasıl yapabiliriz, ve ne kadar ücret gerekiyor bunlar için.

    ReplyDelete
  3. Merhaba Ankara Antlaşması kapsamında İngiltere vizesi için hazırlanıyorum. Size konuyla ilgili birkaç soru sormayı çok isterim. Mailinizi paylaşabilir misiniz?

    ReplyDelete
  4. Merhaba Jupiter ben de eşimle gitmek istiyorum benim İngilizcem ve yurtdışı tecrübelerim var ve Ankara antlaşması için acentalara para vermek yerine kendim yapmak istiyorum. İstanbulda yaşıyoruz nasıl başlamam gerek? Çok teşekkür ederim.

    ReplyDelete
  5. Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere macerasına yeni başlayacaklar için güzel bir yol haritası olmuş.
    Herkese başarılar.

    ReplyDelete

Post a Comment